TT VASUM, Amsterdam | NL 2016

TT VASUM

De locatie aan de TTVasumweg ligt op de rand van het noordelijk deel van het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Dit tot de verbeelding sprekende gebied heeft een roemrucht verleden met grootschalige scheepsbouw en industrie en is momenteel in transformatie naar een gemengd woon-, werk en cultuurgebied dat een uniek en eigen karakter toevoegt aan het stadslandschap van Amsterdam. Grootschalig, stedelijk en stoer op een steenworp afstand van het centrum van de stad.

Voor deze locatie hebben wij samen met Van Wijnen, Beri Projectontwikkeling en De Componist aan een aantal mogelijke ontwikkelscenario’s gewerkt, gerekend en getekend. Hieruit zijn uiteindelijk twee opties geselecteerd waarvan wij denken dat deze het beste passen bij de opgave en de locatie: één voor het scenario van een maximum hoogte van 30m en één die de eventuele mogelijkheid benut om een hoogteaccent tot 60m te maken.

Wij stellen ons in beide scenario’s een stoer en robuust ‘gebouw Vasum’ voor dat zich makkelijk voegt in de omgeving zoals die nu is, maar ook in de toekomst passend blijft. Tussen de nieuwe ontwikkelingen met een fijnere korrel, maar ook passend bij de grootschalige sporen uit het NDSM-verleden die het gebied zo’n sterk eigen karakter geven.

‘TTVasum’ spiegelt zich in karakter aan zijn voorganger op het water de turbinetanker Vasum. Ook gebouwd op de NDSM-werf, als een zelfvoorzienend schip met verschillende functies.

‘TT Vasum’:

Compacte appartementen met slim ruimtegebruik, gedeelde voorzieningen en aandacht voor duurzaamheid en lifestyle voor studenten, starters en nieuwkomers in Amsterdam.

Programma:

Onderzoek wijst uit dat er op de Amsterdamse woningmarkt een grote vraag bestaat naar kleinere compacte woningen. Woningen met een oppervlakte tot 30 m2 die financieel goed bereikbaar zijn voor de doelgroep. Aangezien het nog steeds lastig is en wellicht ook lastig blijft, voor deze overwegend jongere leeftijdsgroep een koopwoning te kopen, willen wij aanbod in de middel-dure huursector creëren, dat aan deze vraag voldoet.

Vooral de mix van functies en het stedelijke karakter van het NDSM-terrein zal aantrekkelijk zijn voor starters, studenten en young professionals. Daarbij denken wij aan een mix van woningen waarbij het woonoppervlak varieert tussen de 20 en de 30m2 GBO zonder individuele buitenruimte en parkeervoorzieningen.

Faciliteiten:

Het ‘TT Vasum’ is voorzien van allerlei faciliteiten. Je kunt genieten van de privacy van je appartement of van de aantrekkelijke faciliteiten van het complex om samen met je medebewoners te ontspannen, studeren, sporten en werken.

In de plint van de bebouwing denken wij aan een mix van functies passend bij de doelgroep starters/studenten /young professionals.

PROJECT INFORMATION

Architect: Marijn Mees + Uda Visser

Year: 2016

Status: tender

Client: Van Wijnen

Project development: BERI projectontwikkeling and De Componist

Program: Studenthouses and commercial spaces, common facilities

Size: 510 studentunits

Renderings: MEESVISSER

© Copyright - MEESVISSER 2015 - all rights reserved